Gå direkt till innehåll
ABK och Hyresgästföreningen är överens om de nya hyresnivåerna.
ABK och Hyresgästföreningen är överens om de nya hyresnivåerna.

Pressmeddelande -

Kristianstadsbyggens hyror är klara för 2024 och 2025

Hyresförhandlingen mellan AB Kristianstadsbyggen (ABK) och Hyresgästföreningen är klar. Den lokala uppgörelsen är tvåårig och innebär att hyran höjs med 4,99 procent i snitt nästa år och 4,60 procent i snitt för 2025.

– Det innebär förutsägbarhet för oss och för våra hyresgäster, säger Henrik Strand, vd för ABK. Uppgörelsen innebär också att våra hyresgäster slipper betala retroaktiv hyreshöjning.

Kostnader som ABK inte själva styr över, som räntor, energi, taxehöjningar, har ökat kraftigt de senaste åren. Bolaget hade därför egentligen behövt en högre höjning bara för att täcka dessa kostnader.

– Vi behöver fortsätta att se över hur vi kan anpassa verksamheten efter detta, säger Henrik Strand. Exempelvis har vi inte möjlighet att göra lika mycket underhåll som tidigare. Samtidigt har det varit viktigt för oss att mildra effekterna av kostnadsökningarna för våra hyresgäster, då en del har en ansträngd ekonomisk situation.

Hyresnivåerna är snitthöjningar, vilket innebär att olika lägenheter får olika mycket i höjning, det varierar mellan 3,75 % och 6 %. Här utgår man från hyresmodellen som ABK utvecklat tillsammans med Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, där olika faktorer påverkar. De nya hyrorna gäller från och med den 1 januari respektive år.

Förhandlingen omfattar ABK:s 9 300 hyreslägenheter och berör var femte invånare i Kristianstads kommun.

Ämnen

Regioner


AB Kristianstadsbyggen, ABK, är ett av Sveriges 20 största kommunala bostadsbolag. Vi förvaltar 9 300 hyresbostäder och 240 butiker och kontor i Kristianstads kommun. Genom dotterbolag förvaltar vi dessutom kommunala äldre- och gruppboenden och Kristianstads arena. Med över 200 tillsvidareanställda är vi en av de största arbetsgivarna i Kristianstads kommun.

Kontakter

Kristina Ringdahl

Kristina Ringdahl

Ekonomichef 044-7803216
Henrik Strand

Henrik Strand

vd ABK 044-7803380
Jonas Rosenberg

Jonas Rosenberg

Presskontakt Kommunikationschef ABK Kommunikation, marknadsföring, varumärke, sponsring 044-7803275

Bostäder för alla!

AB Kristianstadsbyggen, ABK, är ett av Sveriges 20 största kommunala bostadsbolag. Vi förvaltar mer än 9 200 hyresbostäder och 240 butiker och kontor i Kristianstads kommun. Genom dotterbolag förvaltar vi dessutom kommunala äldre- och gruppboenden och Kristianstads arena. Med över 200 tillsvidareanställda är vi en av de största arbetsgivarna i Kristianstads kommun.

AB Kristianstadsbyggen, ABK
Östra Boulevarden 38
291 31 Kristianstad